fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

Santes, verges, màrtirs. La santedat femenina a l’Edat Mitjana

21 juny | 09:00 - 19:00

60€

L’art religiós constitueix una part molt rellevant del patrimoni del nostre país i es configura, sens dubte, com un testimoni insubstituïble de la realitat històrica, social, material, espiritual i estètica del nostre passat, així com també de la nostra identitat. En aquest context, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) i el Museu Episcopal de Vic (MEV) proposen unes jornades per aprofundir en el coneixement del patrimoni religiós i cultural de Catalunya.

L’edició d’enguany es dedica a la santedat femenina a l’Edat Mitjana. Rememorant l’inici de les Jornades sobre Art i Cultura Religiosa a Catalunya ara fa una dècada, es reprèn el tema de la primera edició («la dona a l’Edat Mitjana») sota una òptica específica, molt pròpia de la cultura cristiana medieval: la de la santedat. Tenint en compte la visió i la vivència de la feminitat a l’Occident medieval, quins i com eren els models de santedat femenina? Com condicionava això la vida de les dones i les pautes que la regien? Com s’ho van fer algunes dones perquè el seu camí cap a la santedat fos, a la vegada, generador d’espais de llibertat espiritual o fins i tot social i econòmica?
La primera part de la jornada (matí) tindrà lloc al Seminari de Vic, seu de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, on s’impartiran les ponències i la taula rodona, i la segona part (tarda) tindrà continuïtat al Museu Episcopal de Vic (MEV).

09.00 Recepció i entrega de la documentació
09.30 Inauguració de la jornada

10.00 Models de santedat femenina: màrtirs, solteres, religioses i vídues. A càrrec de Carme Sanmartí (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya)

11.00 Pausa-cafè

11.30 Vida i obra d’Hildegarda de Bingen: un camí de santedat medieval a través dels seus escrits. A càrrec d’Eulàlia Vernet (Universitat de Barcelona)

12.30 Taula rodona i debat, amb la participació de les ponents, d’Irene Llop (UVic-UCC) i de Marc Sureda (ISCRVic-MEV)

14.00 Dinar lliure

16.00 Visita guiada: ortodòxia i heretgia al Museu Episcopal. A càrrec de Marc Sureda

17.30 Cloenda de la jornada.

Matricules: https://www.uvic.cat/formacio-continua/ca/cursos-i-jornades/educacio-i-societat/x-jornada-sobre-art-i-cultura-religiosa-catalunya-santes
Preu: 60 €
Organització: ISCRVic, MEV i UVic-UCC
Coordinació acadèmica: Marc Sureda (ISCRVic-MEV) i Irene Llop (UVic-UCC)
Acreditació: Certificat d’assistència expedit per la UVic-UCC

Organitzadors

Seminari Vic
Institut Superior de Ciencies Religoses de Vic

Recinte

Sala d’actes Torras i Bages
Ronda Francesc Camprodon, 2
vic, Barcelona 08500 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon:
93 886 15 55
Web:
www.iscrvic.org