fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

22 oct. 2024

Vincles permanents entre la Diòcesis del Bisbat de Vic i l’Abadia de Montserrat

Més de 70 persones van assistir a aquest acte acadèmic

El dimecres, 16 d’octubre va tenir lloc la inauguració oficial del curs acadèmic 2024/25 de l’ISCRVic. A les 18:30h va tenir lloc la celebració de l’eucaristia a l’església del Seminari Vic, acabada de reformar, i una hora més tard va comencar l’acte acadèmic, centrat per la lliçó inaugural del P. Manel Gasch i Hurios, abat de Montserrat, sota el títol “ Montserrat, mil anys de presència. Entre l’estabilitat, l’acolliment i el pas”.

El director de l’Institut Superior de Ciències Religioses (ISCRVic), Marc Sureda i Jubany, va llegir la memòria del curs anterior. Sureda va posar de relleu les assignatures pertanyents dins l’àmbit humanístic i que s’inclouen sota l’oferta “Curs d’art i cultura cristians a les nostres terres” i que “seguim oferint a totes aquelles persones sensibles a les humanitats com a eina imprescindible del món d’avui”, va afegir. El director de l’ISCRVic va repassar algunes de les accions que des del mateix centre docent es programa de forma habitual amb el compromís de compartir el saber amb l’alumnat i amb totes les persones interessades en les temàtiques pròpies de l’Institut. En aquest sentit va destacar la celebració de la Jornada de Tardor del passat curs que va dedicar les ponències a l’efemèride dels 25 anys de l’ISCRVic, moment que es va convidar a la reflexió de la identitat d’aquesta mena de centres i dels seus reptes de futur. D’altra banda, també va glossar la Jornada de Primavera, que va dedicar dues tardes a la commemoració dels 275 anys del Seminari Vic al territori i els 75 anys de l’edifici a l’ubicació actual.

Finalment, l’acte va comptar amb la intervenció del P. Abat de Montserrat, que amb motiu del mil·lenari de la institució va fer una reflexió entorn del monaquisme benedictí i del que significa i pot aportar a la societat d’avui dia. Durant la seva intervenció el pare abat, a banda d’explicar que s’han programat més de 1000 accions per commemorar el mil·lenari de la institució, va afirmar que amb “el Pla Estratègic que han elaborat des de fa temps ens impulsa a explicar-nos més davant la societat”.  

Acord signat entre Bisbat Vic i Abadia de Montserrat

El Museu Episcopal de Vic (MEV) i la Fundació Privada Abadia de Montserrat 2025 van signar un conveni de col·laboració per mitjà del qual acordaven la col·laboració en projectes d’interès comú en el marc del Mil·lenari del Monestir. El principal objecte d’aquest conveni, que van signat l’any passat el P. Abat de Montserrat, Manel Gasch, i el bisbe de Vic i president de la junta del MEV, Mons. Romà Casanova, era el de regular  la prestació dels serveis de comissariat de les dues exposicions del mil·lenari de Montserrat al Museu de Montserrat i al Palau Robert de Barcelona per part del Dr. Marc Sureda, també conservador del MEV.