fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

3 març 2022

El cineasta, Albert Serra va obrir les Vetllades filosòfiques, enguany sobre l’enigma del Mal sota el títol “Bé i Art / Mal i Art”

/
Publicat per
/
Comentaris0
/

El passat divendres 25 de febrer, va tenir lloc la primera de les “vetllades filosòfiques” que el Patronat d’Estudis Osonencs (PEO) i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) organitzen conjuntament. El tema de les vetllades gira entorn “l’enigma del Mal”. Com va indicar-se a la presentació, aquest tema, encara que pugui semblar extemporani, està a la base de molts problemes dels quals parlen els mitjans de comunicació; la major part de les qüestions que anomenem d’actualitat no són, en darrer terme, altra cosa que subproblemes del problema del Mal. Per això, s’ha optat anar a l’arrel i abordar aquesta qüestió, que és de rabiosa actualitat; de fet, és tan actual com ho són les qüestions eternes.

El primer a parlar sobre “el problema del Mal” fou el cineasta Albert Serra, i ho va fer aplicant-lo a l’àmbit que li és propi, el de l’Art. El tema de la seva conferència era “Mal i Art”. Serra va manifestar que la relació de l’Art amb el Mal és una relació ambigua, complicada, difusa; la imatge cinematogràfica, digué, per la seva complexitat, resulta difícil de catalogar o de classificar en una categoria ètica. Aquesta ambigüitat en l’Art afirmava que expressava una ambigüitat present en la pròpia vida de l’home. El plantejament de la qüestió podríem dir que era de tipus relativista.

La pròxima vesprada filosòfica se celebrarà el dissabte 26 de març a les set del vespre, també al Temple Romà, i tindrà un tema inesgotable: «Mal i Política». El ponent serà el Dr. Bernat Torres, professor a la Universitat Internacional de Catalunya i especialista en Eric Voegelin.

L’última vesprada serà una jornada metafísica i teològica dedicada al «Misteri del Mal». L’acte se celebrarà el dijous 2 de juny a les sis de la tarda a la sala Torras i Bages del Seminari Vic. Intervindran el Dr. Joan Torra, que abordarà el tema des d’Agustí d’Hipona, el Dr. Josep-Ignasi Saranyana, que s’hi enfrontarà des de Tomàs d’Aquino, i el Dr. Josep Castanyé, que tractarà el problema des de Martí Luter.

Tots els actes són oberts a tothom.

Més informació: www.iscrvic.org / www.patronatestudisosonencs.cat