fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

17 març 2023

Sert retorna a casa

Divendres vinent, 24 de març, inauguració de quatre pintures de Sert al deambulatori de la catedral de Vic.

Entre els anys 1926 i 1927, Josep Maria Sert pogué complir l’encàrrec de la decoraració mural de la catedral de Vic que el seu mentor i protector, el bisbe Torras i Bages, li havia encomanat gairebé trenta anys abans. En 1936, a l’arrencada de la guerra civil, la catedral fou incendiada i pràcticament destruïda; quedà dreta, únicament, la part del presbiteri, on Sert havia col·locat grans teles amb els quatre evangelistes flanquejant les figures de sant Pere i sant Pau, que se salvaren.

El capítol de la catedral i l’artista, just en acabar la guerra, es proposaren de fer una nova decoració per a la catedral restaurada. El projecte es començà en 1941 s’inaugurà en 1945; pocs després, el pintor moria a Barcelona.

Les teles salvades de la crema marxaren a la ciutat comtal, i anys més tard s’exposaren a la capella fonda de l’església de la Pietat de Vic, avui convertida en l’espai cultural «Vicpuntzero». El retorn a la catedral d’aquestes pintures és el primer capítol d’un gran projecte de recuperació i valorització de l’obra de Sert, que la catedral ha empès amb ambició.

Les quatre teles amb les figures dels evangelistes han estat col·locades en el deambulatori de la catedral, a banda i banda del magnífic retaule gòtic de sant Pere. Les teles han estat muntades sobre uns bastidors metàl·lics que separen les pintures de la paret; és una manera de dir que les pintures no formaven part d’aquest espai, sinó que ara s’hi col·loquen per a la seva contemplació. Al mateix temps, el muntatge garanteix la seva conservació i permet el control del seu estat. La restauració de l’àmbit complet del deambulatori i la seva nova il·luminació completen la intervenció duta a terme.

La inauguració del deambulatori tindrà lloc el pròxim 24 de març a les 18 h, i estarà oberta a tothom. Així es tanca la primera de les tres actuacions previstes en el projecte general de valorització de l’obra de Sert a la catedral vigatana. S’està treballant ara mateix en la creació d’un espai d’interpretació de Sert i acabarà amb la pintura del sostre i la restauració integral de les teles i elements arquitectònics decorats de la nau central de la seu vigatana.