fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

22 febr. 2022

Vic acull les vetllades filosòfiques sobre “l’engima del Mal”

/
Publicat per
/
Comentaris0
/

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i el Patronat d’Estudis Osonencs sumen sinèrgies amb una iniciativa que cultiva el “saber” i coneixement de les persones

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i el Patronat d’Estudis Osonencs promouen i organitzem un any més les “Vetllades filosòfiques, enguany sobre: l’engima del mal”. Es tracta d’una iniciativa que neix amb la voluntat de sumar sinèrgies entre dues entitats que promouen el coneixement i el “saber” amb l’objectiu de compartir-lo a tota persona interessada.

La pregunta per “l’enigma del mal”, quan les coses van bé i la vida transcorre amb normalitat, sol deixar-se de banda. El benestar no planteja perquès; tot ens sembla senzill: l’home feliç gaudeix de la seva bona fortuna i no filosofia. Però així que pateix, les preguntes se succeeixen les unes a les altres: per què el sofriment? Per què el mal moral? Per què la mort? Tots aquests interrogants es condensen un de sol: Per què el mal?

Totes aquetes preguntes i la darrera “per què el mal” seran temes tractats, però no com un fet burocràtic, acadèmic, erudit; sinó com un allò que autènticament és: un esdeveniment emocionant, una experiència vital, una necessitat espiritual.

La primera vetllada, que tindrà lloc el divendres 25 de febrer a les set del vespre al Temple Romà de Vic, comptarà amb un ponent d’excepció, el cineasta Albert Serra, que parlarà sobre «Bé i Art / Mal i Art». Oscar Wilde, en el Prefaci de la seva novel·la El retrat de Dorian Gray, afirma: «No hi ha tal cosa com un llibre moral o immoral. Els llibres estan ben escrits o mal escrits. Això és tot». Certament, no pot valorar-se una obra d’Art amb la mateixa vara de mesura que una acció lliure, perquè el fi de l’una i el de l’altra és diferent: la primera persegueix el Bé i la segona la Bellesa. ¿Significa això, per tant, que l’Art ha d’estar totalment deslligat de qualsevol regulació ètica, com pretenien els partidaris de l’Art per l’Art? ¿O potser l’Art, en tant que obra de la vida, no pot desarrelar-se de la mateixa llei de la vida, sota el risc d’acabar esdevenint un art mancat de profunditat humana, un art trivial? ¿Ha de subordinar-se l’home a l’Art o l’Art a l’home? ¿És l’Art la llei de l’home o l’home la llei de l’Art? Sobre aquests interrogants reflexionarà aquest divendres un dels cineastes més personals i més singulars del panorama internacional.

La propera vesprada filosòfica se celebrarà el dissabte 26 de març a les set del vespre, també al Temple Romà, i tindrà un tema inesgotable: «Mal i Política». El ponent serà el Dr. Bernat Torres, professor a la Universitat Internacional de Catalunya i especialista en Eric Voegelin.

L’última vesprada serà una jornada metafísica i teològica dedicada al «Misteri del Mal». L’acte se celebrarà el dijous 2 de juny a les sis de la tarda a la sala Torras i Bages del Seminari Vic. Intervindran el Dr. Joan Torra, que abordarà el tema des d’Agustí d’Hipona, el Dr. Josep-Ignasi Saranyana, que s’hi enfrontarà des de Tomàs d’Aquino, i el Dr. Josep Castanyé, que tractarà el problema des de Martí Luter.

Tots els actes són oberts a tothom.

Més informació: www.iscrvic.org / www.patronatestudisosonencs.cat