fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

28 març 2023

Josep M. Masnou i Pratdesaba presenta un estudi de tots els canonges de la catedral de Vic documentats des de l’any 886 fins l’any 1230

L’acte de presentació del llibre serà el divendres, 21 d’abril a l’espai de l’Escrivania de la catedral de Vic

El divendres, dia 21 d’abril a les 7 de la tarda i a l’espai de l’Escrivania de la catedral de Vic, tindrà lloc la presentació del llibre La vida canonical al Bisbat de Vic, escrit per Josep M. Masnou i Pratdesaba, prevere del bisbat de Vic i professor d’Història de l’Església a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic.

El llibre de Josep M. Masnou, editat per Sant Pacià Boks, és un estudi exhaustiu de tots els canonges de la catedral de Vic documentats des de l’any 886, moment de restauració del bisbat, fins l’any 1230 al final de l’episcopat del bisbe Guillem de Tavertet. L’estudi dels testaments i altra documentació, editada al final del volum, ha permès establir l’evolució de la vida dels canonges al llarg d’aquest període i especialment els canvis que es van produir en el funcionament de la catedral amb l’aplicació de la reforma gregoriana a finals del segle XI.

 L’obra posa en relleu la relació que va existir entre la canònica de Vic i la de Sant Pere d’Àger, així com la presència en aquesta comunitat de l’escolàstic Rainier, traslladat a Roma el 1072 i més tard nomenat cardenal, personatge clau en la restauració del bisbat de Tarragona l’any 1091 i, finalment, elegit papa l’any 1099 amb el nom de Pasqual II.

L’acte comptarà amb les intervencions de Joan Torra i Bitlloch, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya (Ateneu Universitari Sant Pacià – AUSP-) i professor de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic -ISCRVic-; Ramon Ordeig i Mata (Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic); Martí Aurell i Cardona, del Centre d’Études Supérieures de Civilisation Médiévale de la Universitat de Poitiers (França) i també del mateix autor del llibre, Josep M. Masnou i Pratdesaba.

Coorganitzen l’acte l’ISCRVic, l’AUSP i el Capítol Catedral de Vic.