fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Cultura al Pati

24 set. 2021

El llibre “Episcopus”es va presentar ahir al Seminari Vic amb un acte fresc i modern

/
Publicat per
/
Comentaris0
/

Episcopus. El bisbat de Vic i l’Església a Catalunya en el context europeu és el nom del volum es va presentar ahir al vespre a la Sala d’actes Torras i Bages del Seminari Vic amb una representació de les personalitats acadèmiques, polítiques, culturals i acadèmiques del territori. Entre elles es destaca la presència del bisbe de Vic, Romà Casanova; el rector de la UVIC-UCC, Josep Eladi Baños; o la mateixa alcaldessa de la ciutat, Anna Erra.

L’acte va comptar amb una entrevista en profunditat a les dues persones que han liderat i coordinat el projecte: Marc Sureda, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic-Bisbat de Vic-) i Carme Sanmartí, professora emèrita de la UVIC-UCC. Durant el transcurs de l’acte es va projectar una peça àudiovisual, en la qual es recollia el testimoni de quatre de les més de vint personalitats acadèmiques i culturals que exposen des del seu àmbit de coneixement el llegat que ha deixat el bisbat de Vic i l’Església a Catalunya en el context europeu.

Seguidament, Arnau Tordera va delectar als assistents amb una actuació de caràcter íntim amb poemes musicats de Jacint Verdaguer i, finalment es va tancar l’acte l’acte amb la intervenció de les dues màximes autoritats de les dues institucions que han fet possible el llibre Episcopus (Bisbat de Vic i UVic-UCC), Romà Casanova, bisbe de Vic i Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC que van coincidir en que era necessari seguir teixint vincles i col·laboració entre les dues organitzacions; sobretot dins l’àmbit del coneixement i la cultura.

El llibre recull 25 treballs sobre la història de la diòcesi de Vic i la seva contribució a l’esdevenir de Catalunya durant 1.400 anys. El contingut de l’obra mostra les aportacions d’aquest bisbat a la història social, política, cultural, educativa i literària del país.

Són reflexions sorgides en el marc de la celebració d’EPISCOPUS (2015-2018) i del col·loqui internacional que se’n va derivar i que, organitzat per l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC),va tenir lloc els mesos de novembre i desembre de 2017. La celebració commemorava les efemèrides de quatre grans bisbes: Cinidi (el primer conegut, esmentat el 517), Oliba (ordenat el 1018), Francesc de Veyan i Mola (mort el 1815) i Josep Torras i Bages (traspassat el 1916).

La presentació del llibre va comptar amb autoritats de la Facultat de Teologia de Catalunya (Ateneu Universitari Sant Pacià), els editors del llibre i diversos dels autors dels articles que conté, investigadors de la ciutat de Vic i de la comarca d’Osona i de diferents institucions de recerca de Catalunya i d’altres procedències.