
- Aquest esdeveniment ja ha passat.
La mort i el més enllà.
16/06/2023 | 10:00 - 19:00
Free
Jornada de Primavera de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic). 2022-23
Isidor de Sevilla, a les seves Etimologies, defineix la filosofia com una «meditatio mortis», és a dir, com un pensar reflexivament sobre la mort i els misteris del més enllà. Un antic noble de Northúmbria —segons explica Beda el Venerable a la seva Història eclesiàstica del poble dels anglesos— comparà la vida humana amb el vol d’un ocell que, una nit d’hivern, travessa una estança escalfada per una llar de foc; l’ocell, que prové de l’exterior, on s’està desencadenant una tempesta de pluja i de neu, entra per una porta i, ràpidament, surt per l’altra. Mentre està a l’interior, no l’envesteix la tempesta; però, després d’haver recorregut aquest breu espai de bonança, torna a l’hivern d’on havia sortit i desapareix de la vista.
La vida humana és com aquesta petita estança a resguard de la tempesta; però ho és per poc temps. Per aquest motiu —concloïa aquest noble del regne del rei Edwin—, és urgent meditar sobre el misteri d’on venim i el misteri cap on anem. Aquest és, precisament, l’objectiu d’aquest Simposi sobre La mort i el més enllà organitzat per l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, en col·laboració amb la secció de filosofia medieval de la Societat Catalana de Filosofia i dins del marc del VI Congrés Català de Filosofia.
PROGRAMA
10h. Presentació.
Dr. Joan Torra i Bitlloch (degà de la Facultat de Teologia de Catalunya).
10.15h. La mort i el més enllà en Sant Agustí d’Hipona.
Dr. Abel Miró i Comas (ISCRVic/UVIC)
11h. La mort i el més enllà en Sant Tomàs d’Aquino.
Dr. Ignacio Guiu i Andreu (UB)
11.45h. Discussió
15.30h. Mort i resurrecció en Guillem d’Ockham i Francisco Suárez.
Dr. Andreu Grau (UB/ SCF)
16.15h. La mort i el més enllà en Jaume Balmes.16.15h.
Dr. Miguel Candel i Sanmartín (UB/ SCF)
17h. Discussió
17.15h. Conclusions i clausura del Simposi
Dr. Joan Torra i Bitlloch (degà de la Facultat de Teologia de Catalunya).
Coordinació: Abel Miró, professor de l’Institut Superior de Ciències Religioses (ISCRVic), de La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i membre del Patronat d’Estudis Osonencs (PEO).
Lloc de realització: Sala Gòtica de La Seu de Manresa
Entrada lliure amb prèvia inscripció a secretaria@iscrvic.org