La teologia cal que estigui en constant diàleg amb la vida”, eix central de la lliçó inaugural del curs d’enguany de l’ISCRVic
Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, va pronunciar la lliçó inaugural del curs 2023/24 de l’ISCRVic
Enguany es celebra els 25è aniversari de la creació de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic
Ahir a la tarda-vespre va tenir lloc la inauguració de curs 2023/24 de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic). L’ace va començar a les 18:30h amb una eucaristia presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova Casanova, que adherint-se a la petició del Patriarca llatí de Jerusalem i dels altres ordinaris catòlics de Terra Santa es va celebrar per la pau i la justícia. Tot seguit, va tenir lloc la sessió acadèmica d’inauguració del curs a la sala Torras i Bages del Seminari Vic. Després d’uns mots de Joan Torra i Bitlloch, pro-rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, i de la lectura de la memòria del curs anterior a càrrec de Marc Sureda i Jubany, director de l’ISCRVic, l’arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Joan Planellas i Barnosell, va pronunciar la lliçó inaugural.
Abans de la seva ordenació episcopal (2019), Planellas havia dut a terme una llarga trajectòria acadèmica, vinculada inicialment a l’Institut de Teologia de Girona, després Institut Superior, des de la direcció del qual va donar valuosos consells per a la fundació de l’ISCRVic. Doctor en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma, va ser també vice-degà i després degà de la Facultat de Teologia de Catalunya. La seva ponència, amb el títol “El projecte pastoral del Papa Francesc: una teologia en diàleg amb la vida”, es va iniciar amb una valoració molt positiva de la funció que fan els Instituts Superiors de Ciències Religioses arreu del territori: acostar la teologia, la filosofia i les disciplines humanístiques relacionades a tothom i també facilitar que els equips docents mantinguin desperta la seva formació per tal de poder impartir coneixements aprofundits i actualitzats. En el nucli de la ponència es va destacar com, segons les directrius del papa Francesc, la teologia no ha d’ésser un coneixement especulatiu i abstracte, sinó que tot afavorint el diàleg amb la ciència i amb la cultura ha d’ajudar al ple desenvolupament de la vida de les persones i de la comunitat cristiana, marc en el qual aquestes s’han de sentir acompanyades en cada situació vital amb discerniment i afecte més enllà de les normes, en sintonia amb el present Sínode dels Bisbes que se celebra a Roma i del recentment conclòs Sínode per a l’Esperança de la diòcesi de Vic.
Va tancar l’acte Romà Casanova Casanova, bisbe de Vic, amb un reconeixement a la tasca realitzada per l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic en els seus 25 anys d’història així com també un especial agraïment al professorat i l’alumnat que durant aquest anys ha donat vida a aquest centre docent del Bisbat de Vic, erigit pel seu antecessor Josep M. Guix el 8 de juny de 1998. Casanova va afirmar que “l’Institut ha sabut mantenir la flama de la formació” dins el camp pastoral i també humanístic.
L’Institut programarà diverses accions durant el curs amb l’objectiu de commemorar el 25è aniversari
Marc Sureda i Jubany, actual director de l’ISCRVic va explicar algunes de les accions previstes per aquest curs acadèmic i entorn a la celebració de tal efemèride. Així, va anunciar la Jornada de Tardor que tindrà lloc el 30 de novembre i que servirà com a espai de trobada dels diferents Instituts Superiors de Ciències Religioses d’arreu del territori; així com la Jornada de primavera prevista pel maig-juny de 2024 i que posarà de relleu dues altres efemèrides importants per a la ciutat i diòcesi: els 275 anys de la creació del Seminari de Vic i els 75 anys de la construcció del seu edifici actual.