fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

25 gen. 2023

L’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior en Dietètica del Seminari Vic ha realitzat un taller de cuina adaptat a disfàgia a la cuina del gust de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

Aquesta activitat és la primera concessió de l’acord que estableix el Seminari Vic com a centre vinculat a la UVic-UCC

Un moment del taller impartit a la cuina del gust de la UVic-UCC amb
alumnat del CFGS Dietètica del Seminari Vic

Ahir al matí l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior en Dietètica del Seminari Vic va experimentar un taller de cuina adaptat a disfàgia (dificultat per empassar) a la cuina del gust de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC i conduït per la coordinadora del Grau en Nutrició Humana i Dietètica, Anna Vilà i Martí.

Després de poder tractar aquest tema durant les classes del Cicle Formatiu en Dietètica des del prisma teòric, l’alumnat d’aquesta formació reglada ha portat a terme diverses receptes bàsiques amb l’objectiu de poder-les realitzar amb unes textures idònies per a la disfàgia i, a la vegada, atractives pels ulls del pacient.

A partir de 5 grups formats per 3 alumnes cadascun d’ells, han elaborat receptes amb aquesta finalitat: espuma de llet amb cacau; pa amb tomàquet i pernil;  truita de patates; mel i mató; verdura bullida; mongetes seques amb botifarra; pollastre amb pastanaga; amanida variada i suc de taronja. Ha estat a partir de la seva pròpia experiència que han pogut descobrir que amb un esforç i treball en l’elaboració, les mateixes receptes simples poden servir-se a col·lectivitats amb aquesta dificultat d’empassar.

D’altra banda, destacar que l’alumnat ha pogut conèixer que a partir d’una impressora 3D es permeten fer formes i elements molt atractius que ajuden al/la pacient a seguir gaudint del plaer del “gust i del menjar”.

Tots aquests coneixements permeten donar valor a una de les dificultats que es troben col·lectivitats de persones grans (a residències) i/o altres patologies específiques vinculades en la digestió. Fet que dona una millora en la qualitat de vida de les persones; a banda de treballar el concepte d’inclusió en les diferents variants dietètiques que exigeixen certes patologies de la persona.

El passat mes d’octubre el Seminari Vic i la UVic-UCC van formalitzar un acord en matèria de cicles formatius que han permès que el Seminari, equipament formatiu, és un centre vinculat de la UVic-UCC. Aquesta activitat ha estat la primera acció concreta conseqüent d’aquest acord ambdues institucions;  però amb un horitzó d’altres sinergies que es faran pròximament.