L’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior en Dietètica del Seminari Vic ha realitzat un taller de cuina adaptat a disfàgia a la cuina del gust de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
Aquesta activitat és la primera concessió de l’acord que estableix el Seminari Vic com a centre vinculat a la UVic-UCC

alumnat del CFGS Dietètica del Seminari Vic
Ahir al matí l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior en Dietètica del Seminari Vic va experimentar un taller de cuina adaptat a disfàgia (dificultat per empassar) a la cuina del gust de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC i conduït per la coordinadora del Grau en Nutrició Humana i Dietètica, Anna Vilà i Martí.
Després de poder tractar aquest tema durant les classes del Cicle Formatiu en Dietètica des del prisma teòric, l’alumnat d’aquesta formació reglada ha portat a terme diverses receptes bàsiques amb l’objectiu de poder-les realitzar amb unes textures idònies per a la disfàgia i, a la vegada, atractives pels ulls del pacient.
A partir de 5 grups formats per 3 alumnes cadascun d’ells, han elaborat receptes amb aquesta finalitat: espuma de llet amb cacau; pa amb tomàquet i pernil; truita de patates; mel i mató; verdura bullida; mongetes seques amb botifarra; pollastre amb pastanaga; amanida variada i suc de taronja. Ha estat a partir de la seva pròpia experiència que han pogut descobrir que amb un esforç i treball en l’elaboració, les mateixes receptes simples poden servir-se a col·lectivitats amb aquesta dificultat d’empassar.
D’altra banda, destacar que l’alumnat ha pogut conèixer que a partir d’una impressora 3D es permeten fer formes i elements molt atractius que ajuden al/la pacient a seguir gaudint del plaer del “gust i del menjar”.
Tots aquests coneixements permeten donar valor a una de les dificultats que es troben col·lectivitats de persones grans (a residències) i/o altres patologies específiques vinculades en la digestió. Fet que dona una millora en la qualitat de vida de les persones; a banda de treballar el concepte d’inclusió en les diferents variants dietètiques que exigeixen certes patologies de la persona.
El passat mes d’octubre el Seminari Vic i la UVic-UCC van formalitzar un acord en matèria de cicles formatius que han permès que el Seminari, equipament formatiu, és un centre vinculat de la UVic-UCC. Aquesta activitat ha estat la primera acció concreta conseqüent d’aquest acord ambdues institucions; però amb un horitzó d’altres sinergies que es faran pròximament.