fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

29 març 2022

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic edita dos volums més de la col·lecció “Textos”

/
Publicat per
/
Comentaris0
/

Els dos volums recullen a dues jornades que es van fer abans de la pandèmia i que pretenen compartir coneixement amb la ciutadania

Aquest mes de març l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic ha editat dos volums de la col·lecció Textos i que responen al núm. 42 i 43 sota els títols: “Amor, fraternitat, ecologia. Textos del Magisteri del Papa Francesc” i “ “Lleis Humanes, lleis Divines” respectivament. Els títols són el resum d’una màxima síntesis del que va donar de sí les conferències d’aquestes dues jornades amb persones de renom dins al seu àmbit temàtic.

Text 42: “Amor, Fraternitat, Ecologia. Textos del Magisteri del Papa Francesc”. Gaspar Mora, Joaquim Recasens, Màxim Múñoz i Joan Ordi.

Interessada amorosament pel món creat per Déu i per la vida de tots els qui l’habiten, l’Església com a comunitat cerca constantment la manera de donar resposta als problemes que la humanitat es planteja, tot partint de l’anàlisi de la realitat dels esdeveniments i sempre col·locant-la sota el prisma de l’Evangeli.

Es pot dir que el magisteri pontifici, per la seva visibilitat, centralitat i universalitat, és un dels camps on aquest esforç es fa més visible davant del món, davant de cristians i no cristians, de creients i no creients. Des de la seu de Pere, el bisbe de Roma –com li agrada anomenar-se al papa Francesc– continua complint la seva missió d’adreçar a tothom propostes vàlides i engrescadores, que ajudin a trobar nous camins per a una vigència sempre renovada de la Bona Nova. Els quatre documents promulgats pel papa Francesc que en aquest volum es comenta, diversos com són en la seva extensió i concepció, aborden temes clau per a la vida personal i col·lectiva en la societat actual: l’amor en la família, la cura de la “casa comuna” (és a dir, del medi ambient), la misericòrdia, la fraternitat social. L’anàlisi d’aquests documents de la mà d’experts en les matèries respectives té com a propòsit aprofundir en la proposta que ens ofereix el papa Francesc a l’hora d’escrutar els signes del temps.

Text 43: Lleis humanes, lleis divines. Juan M. Cincunegui, Joan Ordi, David Jou, Franz Werfel

L’any 2018, en un discurs commemoratiu dels 70 anys de l’aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans, el papa Francesc deia: «Per a la Santa Seu parlar de drets humans significa, abans que res, proposar la centralitat de la dignitat de la persona (…). El mateix Senyor Jesús, guarint el leprós, tornant la vista al cec, deturant-se amb el publicà, perdonant la vida a l’adúltera i convidant a preocupar-se del caminant ferit, ens ha fet comprendre que tot ésser humà, independentment de la seva condició física, espiritual o social, mereix respecte i consideració. Des d’una perspectiva cristiana hi ha una significativa relació entre el missatge evangèlic i el reconeixement dels drets humans». No hi ha autèntica humanitat sense respecte als drets humans, però la seva aplicació pràctica és encara una assignatura pendent: ho veiem cada dia en el drama dels refugiats, la proliferació de l’extrema dreta, la persecució de minories religioses, les guerres escampades arreu del món, les deficiències democràtiques a casa nostra. En aquest volum del Text 43, a la consideració dels drets humans i de la seva relació amb les propostes religioses s’hi afegeix la de la percepció d’unes lleis naturals amb influència sobre el comportament de les persones, amb l’objectiu de reflexionar sobre aquelles normes (humanes o divines) que contribueixen a orientar una societat més humana i més justa.

La col·lecció TEXTOS de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic aplega la publicació d’una sèrie de treballs, generalment de petites dimensions, que van apareixent de manera irregular, però continuada. La finalitat d’aquesta col·lecció és guardar memòria d’alguns dels actes realitzats a l’Institut, així com fer accessibles a un públic més ampli algunes de les activitats acadèmiques que s’hagin portat a terme.

Aquestes edicions es poden adquirir per un valor de 3 euros i es poden encarregar via secretaria de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic.

secretaria@iscrvic.org

93 886 15 55

Seminari Vic – Ronda Francesc Camprodon, 2

Atenció al públic: de dilluns a dijous de 4 de tarda a 8 del vespre.

Edició Textos 42 i 43 de l’ISCRVic editat per DIAC Vic