L’ISCRVic acull una conferència sobre el bisbe Torras i Bages i l’educació
“Josep Torras i Bages i l’Educació” és el títol de la III Conferència Torrasiana, organitzada per la Causa de Beatificació Torras i Bages amb la col·laboració de l’ISCRVic. Serà pronunciada per Conrad Vilanou, catedràtic del departament de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona, i tindrà lloc el proper dilluns 7 de febrer a les 7 de la tarda, al Seminari Vic.
La conferència estarà dedicada a explorar el pensament en matèria educativa del cèlebre bisbe de Vic, autor de La Tradició Catalana.
La Causa Torras i Bages organitza la 3a edició de la Conferència Torrasiana, que se celebra cada any en el dia aniversari de la mort del bisbe de Vic Josep Torras i Bages (1846-1916), autor de La Tradició Catalana i anomenat “Patriarca Espiritual de Catalunya”. L’edició de 2022 tindrà lloc el dilluns 7 de febrer, a les 7 de la tarda, a la Sala Torras i Bages del Seminari Vic. L’entrada és gratuïta i es podrà seguir a través de l’enllaç shorturl.at/gsORZ .
El títol de la III Conferència Torrasiana és “Josep Torras i Bages i l’Educació”. El Dr. Abel Miró, filòsof, secretari acadèmic de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) i director de la Conferència Torrasiana, destaca que Torras i Bages va tenir opinions pròpies també en el camp de l’educació, i que recuperar-les i examinar-les a la llum de les modernes teories pedagògiques resulta interessant i útil. Algunes de les afirmacions de Torras, que avui podrien semblar paradoxals (per exemple, «la extirpación del dogmatismo es una tiranía, porque es una violencia contra la conciencia humana»), enclouen en realitat tota una concepció del coneixement, de la seva transmissió i de la formació de la persona que pot aportar perspectives d’interès en el panorama actual.
El ponent d’enguany serà el Dr. Conrad Vilanou Torrano (1953), catedràtic del departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Investigador principal del Grup d’Investigació en Pensament Pedagògic i Social (GREPPS) de la Universitat de Barcelona (UB). Director de la revista Temps d’Educació que edita l’Institut de Desenvolupament Professional (antes ICE) de la mateixa UB. President de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. A més a més de la filosofia de l’educació, cultiva la història intel·lectual i cultural i s’ha especialitzat en l’estudi dels discursos pedagògics en l’època contemporània. Autor d’una extensa bibliografia amb més de 145 articles i 130 capítols d’obres col·lectives. Fins avui, ha dirigit 39 tesis doctorals i entre els seus últims treballs es destaca la seva participació al llibre antològic Textos fonamentals en el exili. Pedagogia culturalista i educació de Joan Roura-Parella (2020) i Totalitarismes europeus, propaganda i educació. Una història visual des dels No-Do (2020).