fbpx
93 886 15 55
info@seminarivic.cat

Formació

14 abr. 2023

L’alumnat de Dietètica va fer una sortida formativa a l’Escape Room “Menja, actua i impacte”

L’activitat lúdica i acadèmica va ser molt ben rebuda tant per l’alumnat com per l’equip docent del Cicle Formatiu de Grau Superior de Dietètica del Seminari Vic

Aquest passat dimarts, dia 12 d’abril tot l’alumnat de la primera promoció de Dietètica del Seminari Vic van poder aprofundir en la consciència social de tot el que mengem, doncs durant la dinàmica feta es posar en relleu certs aspectes que cal que tothom pugui canviar i sumar-se a uns hàbits més saludables i responsables.

Alguns dels punts tractats i que mereixen certa reflexió per part de tota la societat i que en aquest cas són expressats pels mateixos/es alumnes que van fer l’escaperoom:

  • Malbaratament alimentari → Hi ha un número molt elevat d’aliments que podrien ser consumits però queden com a residu perquè visualment no són prou atractius; perquè no tenen unes dimensions òptimes, entre altres raons que seria bo poder fer una reflexió de si cal llançar-los:
  • Productes de proximitat → Molts dels productes que comprem no són de proximitat, doncs provenen d’altres continents i recorren un trajecte molt llarg per tal de que nosaltres poguem consumir-los. Aquest fet genera un impacte molt negatiu pel mediambient, ja que s’utilitzen vaixells i/o avions que contaminen, si comprem productes de proximitat evitem aquesta contaminació.
  • Envasos que contaminen molt al medi ambient, sobretot als animals → actualment quan anem a comprar al supermercat, a part de comprar el producte en sí, també comprem els plàstics en els que es troben envasats. Això suposa un problema, ja que els plàstics tarden molt en descompondre’s. Tanmateix, alguns d’aquests plàstics acaben al mar o en llocs on viuen animals, i aquests se’ls mengen pensant que són fauna o flora. Aquests microplàstics que mengen els animals, ens els acabem consumint nosaltres, fet perjudicial per la salut animal i de la persona.
  • Ultraprocessats → reduir el consum d’ultraprocessats, ja que són perjudicials per la salut.
  • Racions i consum de determinats ingredients → ens van explicar que s’havia d’augmentar el consum de fruites, verdures i llegums, i disminuir el consum de proteïna animal. 
  • Productes temporada → cada producte té un període de temps determinat en una zona determinada, per això no trobem tot tipus d’aliments a totes les temporades de l’any. 
  • Cadena alimentària → Dins la cadena alimentària, on hi ha més malbaratament és en el consum de la llar i/o restaurants, ja que moltes vegades llencem molta quantitat de productes que no acabem consumint. Així mateix, en la distribució dels productes, per problemes de refrigeració també pot existir malbaratament. Per últim, també hi ha malbaratament en la primera fase de la cadena, la producció, ja que es malbarata tot aquell aliment que no té una bona presència a simple vista o no té un aspecte comú a l’hora de vendre.
  • Reduir consum de proteïna animal → avui dia consumim el triple de proteïna animal en comparació a fa un temps. Es pot obtenir la proteïna d’altres aliments a més d’aportar altres nutrients beneficiosos per la salut (com poden ser llegums, ou,…).
  • Canvi  climàtic → El canvi climàtic està perjudicant molt a la terra i està provocant que molts dels aliments que abans es cultivaven no creixin. Per millorar hem de consumir aliments de proximitat a més de reciclar i consumir menys aliments d’origen animal.


Aquestes són algunes de les reflexions que han compartit l’alumnat a partir d’una sortida formativa que des del mateix projecte educatiu del Cicle Formatiu es dona una gran importància a seguir planificant durant els dos cursos acadèmics del Grau.